ikon, 3 personer

Samfunn og sosial bærekraft

Sosial bærekraft handler om å sikre sosial rettferdighet, inkludering og like muligheter for alle, samtidig som det tar hensyn til sosiale relasjoner, kulturell mangfoldighet og respekt for menneskerettigheter.

En bærekraftig utvikling tar hensyn til menneskelig velferd og rettferdighet, ikke bare i dag, men også for fremtidige generasjoner.

Valdres Energi skal være et konsern som ivaretar sine medarbeider gjennom hele yrkeskarrieren, og ha en bedriftskultur som stimulere til kompetanseutvikling, mangfold og inkluderende arbeidsmiljø.

Valdres Energi er et sosialt ansvarlig selskap som bidrar positivt både i bransjen og i lokalmiljøet i Valdres. Vi bidrar direkte og indirekte til en betydelig samfunnsmessig verdiskapning.

Ansatte i Valdres Energi
Direkte verdiskapning
(MNOK)
Skatt på selskapets inntekt
2,3
Skatt på inntekt – egne ansatte
31,1
Arbeidsgiveravgift
4,3
Forbruksavgift
35,6
Avgift til Enova
3,1
Merverdiavgift, netto
20,4
Eiendomsskatt
4,9
Sum direkte verdiskapning i 2023
83,7

I tillegg til den direkte verdiskapningen kommer rente på ansvarlig lån, ordinært og ekstraordinært utbytte til eierkommunene med MNOK 8,1 i 2023. Dette har for årene nedenfor utgjort (MNOK):

8,2
(2022)
7,5
(2021)
8,2
(2020)
8,3
(2019)
7,1
(2018)
7,1
(2017)
8,2
(2016)
6,9
(2015)
Hender, icon

Arbeidsmiljø

Et godt arbeidsmiljø er nøkkelen til å skape en produktiv, trivelig og bærekraftig arbeidsplass. Her har ledelsen og ansatte et felles ansvar.

Vi legger stor vekt på at Valdres Energi skal være en god arbeidsplass. Alle skal bidra til et inkluderende arbeidsmiljø som bygger på våre verdier; engasjerte, inkluderende, rause og kompetente. Vi skal bestrebe og etterleve disse i daglig virke.

Ansatte skal føle de trives, utvikler seg og yter sitt beste. Dette har også stor betydning for rekruttering til selskapet.

NHO’s Kompetansebarometer 2023 viser at det er og vil være kamp om arbeidskraft og kompetanse fremover. For å demme opp mot dette er vi bl.a. med i HR-nettverk, medlem i Trainee Innlandet og nettselskapet har til enhver tid tre lærlinger.

I tillegg er vi opptatt av kompetanseutvikling og kursing av ansatte, både som egenutvikling for den enkelte men også for å kunne møte våre fremtidige utfordringer og mulighet. Vi ser på dette som en viktig investering for å styrke vår konkurransekraft og bidra til trivsel og engasjement.

I vår strategi er at konsernet skal etablere nye forretningsområder gjennom datterselskapene og skape vekst og utvikling og nye arbeidsplasser. De senere årene har konsernet hatt en fin utvikling og ansatt mange, nye medarbeidere.


2023
2022
2021
Antall årsverk
54,0
47,8
48,0
Antall ansatte
61
51
49
Rekruttering
12
5
5
Turnover, %
8,2%
5,9%
0%
Likestilling og mangfold, icon

Likestilling og mangfold

Vår ambisjon er å ha stort mangfold, god kjønnsbalanse og likestilling. Vi mener dette er helt essensielt med tanke på utvikling av konsernet, trivsel og felleskap.

Bransjen er derimot fortsatt mannsdominert. Ved rekruttering er det svært sjelden kvinnelige søkere.

Her har vi en jobb å gjøre, å øke andelen av kvinnelige ansatte og sikre et bredere mangfold. Bevisstgjøring og tiltak skal settes på agendaen, med konkrete mål. Fremover skal vi jobbe mer målbevisst med rekruttering mot relevante utdanningsretninger.

Likestilling og mangfold, graf
HMS, icon

HMS

Ansatte i Valdres Energi skal ha en trygg arbeidshverdag og HMS er til enhver tid høyt på agendaen. Systematisk og målrettet arbeid med helse og arbeidsmiljø, ytre miljø og sikkerhet skal alltid legges til grunn i vårt arbeid. Vårt mål er at ansatte er på jobb mer enn 97 % i løpet av året, dvs. et sykefravær < 3 %.

Alle ansatte har medvirkningsplikt for utforming, gjennomføring og oppfølging av konsernets HMS-arbeid. HMS-organisasjonen ivaretar de ulike roller og ansvarsområder, og overordnet HMS er et linjeansvar som ligger på ledelsen i de ulike selskapene.

En viktig del av dette arbeidet er å sørge for en åpenhet i konsernet rundt uhell og ulykker for å skape en trygghet rundt det å registrere avvik. Vi jobber systematisk med behandling og oppfølging av uønskede hendelser for å sikre læring og endring av adferd når det er nødvendig.

Vårt HMS-mål er ingen personskader og arbeidsulykker som medfører fravær.


2023
2022
2021
Totale sykefravær
2,4%
1,7%
2,4%
Korttidsfravær
1,4%
1,1%
0,9%
Antall personskader
0
0
0

De senere årene har det vært et lite generasjonsskifte i Valdres Energi. Ansatte har sluttet ved oppnådd aldersgrense og mange unge har blitt ansatt. Gjennomsnittsalderen er dermed redusert. En god mix av ansatte med lang erfaring og ny kompetanse ser vi på som svært positivt, både for trivsel, kunnskapsdeling, og videre utvikling av konsernet.  

Ansatte i Valdres Energi
crossarrow-right